středa 12. května 2010

Portal vydán jako freeware. Ale bacha – musíte to stihnout do 24.5!

Spolu s otevřením Mac sekce na Steamu, se pánové ve studiu Valve rozhodli, že svůj vychvalovaný, mnohými pokládán až za geniální počin, uvolní zdarma. Samozřejmě, že mluvím o hře Portal (bystřejší vyčetli z nadpisu), která mezi hráči získala až kultovní status.
portal
Jenže, přeci jen – nějaký háček v tom vězí, musíte to totiž stihnout do 24. května, kdy tahle limitovaná akce končí. Tak šup šup, ať na vás ještě nějaká ta portal gun zbyde a vy tak můžete na vlastní kůži zjistit, že cake is a lie!

Stahujte zde! (musíte mít Steam účet)
Portal funguje jak na PCčku, tak na Mac OS X

6 komentářů:

  1. Spíš než Portal vítám Mac verzi Steamu. Už stačí jen krůček a možná se dočkáme i té linuxové. Samozřejmě, že tyto akce se klasicky vztahují jen na hry, které jsem zakoupil za plnou cenu. Svět není fér :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jako bych to neříkal, už Steam potvrdili i na Linux.

    OdpovědětVymazat
  3. Na to, že časem titul zlevní si musíš zvyknout, jinak budeš litovat skoro pořád :-). Takže je lepší na to nemyslet, nebo nakupovat v různých slevových akcích.

    Co se Linuxu týče, tak to je každopádně výborná zpráva. Systém zdarma, na kterém bez okolků spustíš nějakou tu hru mnozí hráči ocení. Sice je mi jasné, že nějaká herní "produkce" existovala pro tučňáka už dávno, ale každopádně to bylo vždycky krkolomné a málokdy na to vyšla nějaká velká hra.

    OdpovědětVymazat
  4. Hlavně to dává šanci malým vývojářským společnostem dostat své hry i na jiné systémy. Například na Linuxu se díky malému počtu her zatím není těžké uplatnit. Další novinka je, že se v Ubuntu budou moc kupovat hry a software přímo v synatpticu. Hudbu už tam narozdíl od widlí máme :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mě by zajímalo jak to budou řešit s produkty, které jsou naprogramované třeba v DirectX - tam není port na jiné platformy tak jednoduchý jako u OpenGL enginu Valve.

    OdpovědětVymazat
  6. Portfolio her na Linux nebude tak velké, jako na Windows. Portují se většinou hry, které běží na multiplatformním enginu. Například Unreal Engine nebo i Cryengine3, který jede skvěle na PS3. PS3 využívá pouze OpenGl. Teď se navíc bude tlačit převážně OpenAl, což má být nový standart. Krom her od Valve by se při startu měly objevit i hry od Id-soft (Doom)

    OdpovědětVymazat