neděle 28. února 2010

Transport Tycoon Deluxe – legendární stařík

Jsou hry, které si zahrajete a později je zahodíte. Zústanou ztraceny v čase. Ale jsou taktéž hry, jež nezestárnou ani přes neúprosný tok času. Překonají svou dobu a zarývají se nám do mysli jako nadčasové.

Nenašel bych lepší příklad, než je budovatelská strategie Transport Tycoon Deluxe. Hra v níž si hrajete na magnáta, nuceného obchodovat se vším, co mu přijde pod ruku zůstává stále nepřekonána. A to již hezkých patnáct let. Bylo tu sice pár učedníku, jenž se vermomocí snažili krále sesadit, ale nikomu se to ještě nepodařilo. Ani Chrisi Sawyerovi – pánovi, který celý Transport Tycoon naprogramoval sám, s reinkarnací jménem Locomotion mu také štěstí nepřálo. 



Transport Tycoon v plnotučné Deluxe verzi vychází v roce 1994 a poprvé ukazuje světu, jak se mají dělat tycoonovky. Takové hry mě nikdy moc nebraly, jelikož jsou to krabice, válející se ve spodních regálech herních obchodů s nápisy "Něco Tycoon", a už zpravidla za moc nestojí. Ale Transport Tycoon byl jiný. Hráči nabízel zcela jiný zážitek. Spíš než s hromadou nudných úkolů ho ohromil volností. V tomto směru si všichni s chutí hračičkové opravdu vyhráli.

Jak už bylo řečeno, celé dění je upnuto do koženého křesla začínající společnosti. Taková společnost se stará o dovoz a vývoz všerůzného zboží. Můžete vybudovat železnici mezi dvěma městy a začít vozit lidi a poštu. Nebo můžete zpracovávat ropu v jedné z několika fabrik. Chcete dělat do leteckých společností? Není problém, zbudujte několik letiští, kupte letadla a ZAČNĚTE VYDĚLÁVAT! A o to tu jde především – o peníze. Transport Tycoon je neuvěřitelně komplexní, zvlášť na to, že byl kompletně stvořen a naprogramován pouze jedním člověkem. Utopit se ve statistikách je tu stejně jednoduché jako se octnou v červených číslech a následně krachnout.

Pokud jste byli tak benevolentní a došli až sem, možná se vám moje óda na stařičký Transport Tycoon líbila. Možná by vás taktéž zajímalo, jak tuhle neuvěřitelně návykovou záležitost spustit i na nových operačních systémech, ale odpověď je víc než jednoduchá.

Transport Tycoon Deluxe je takovým Karlem Gottem v herním světě. Někdo může namítat, že už je přestárlý, ale stále si získává nové fanoušky. Komunita okolo TTD nikdy nespí a stále překvapuje novými balíky s grafikou nebo třeba soubory s AI. A za tohle všechno si zaslouží tento titul vzdát hold, protože je to první a poslední tycoon, jež mne dokáže neustále bavit.

1 komentář:

  1. Pokud byl transport tycoon geniální hra, tak ho OpenTTD posouvá ještě o krůček dál. Hra vypadá i po letech dobře.

    OdpovědětVymazat