čtvrtek 11. února 2010

Fake Everest – na pomezí blogu a herního Reflexu

fakeeverest

Blíží se konec roku 2009 a česká divize vytrvale stoupá na pomyslný Falešný Everest. Těžko řící, co je vedlo odstoupit od sekty jménem Kultura Kriplů. Netrvá dlouho, a už se nám naskýtá pohled na samotné tváře dobyvatelů. V jedné řadě se jedná o přeběhlíky ze zmiňované sekty, či o lidi, co chvíli šířily své náboženství na vlastní pěst. I přes veškerá úskalí a sáhodlouhé přípravy se v půli ledna letošního roku expedice rozhodla, že konečně vztyčí vlajku a začne oslavovat vítězství. Díkybohu.

Ano, jedná se o poněkud neslavný začátek nového herního periodika – Fake Everestu. Tak jako mnoho jiných před nimi, uvážila grupa hráčů, že stojaté vody českého internetu jsou nudné. Ba co víc, svět potřebuje nový, neotřelý web. Splněno. Ikdyž…z části. Webmasteři si rozhodně nelámali hlavu s novým designem – jednoduše ho ukradli. Jako další a další před nimi. Osobně nemám rád koncept a styl typu Eurogamer, není to pro mne dostatečně user-friendly a taktéž nejsem zrovna dvakrát fanoušek tzv. reskinů. Ale pokud to cílové skupině čtenářů vyhovuje, proč ne. Jen do budoucna by to chtělo hrstku vlastních nápadů.

Obal bychom měli, ale co obsah? O ten se stará pravidelná aktualizace. Autoři se snaží nalévat do Fake Everestu obsah minimálně 3x týdně. Zatím se jim to víceméně daří. Avšak křivka kvality článků zažívá proměnlivé chvíle. Zatímco úvahové články si vždycky rád přečtu, novinkové bláboly raději přehlížím. Fake Everest se snaží stavět do pozice alternativního herního magazínu, avšak opravdu nechápu, proč má potřebu se patlat s něčím, jako jsou herní novinky. Pro skupinu lidí, na které toto periodikum pravděpodobně cílí, jsou novinky nezajímavé stohy nudného textu. Pokud to má znamenat nějakou rádoby profesionalitu, raději bych od toho upustil. Jelikož tenhle koncept spolehlivě omlátí těch pár zajímavých článků o pomyslné dno.

Jak tedy dopadl výstup na Falešný Everest? Není to špatné, ale vyloženě dobré taktéž ne. Fake Everest se snaží dostat do podvědomí jako pomyslný herní Reflex, neboli plátek, který nebude pro každého. Doufejme tedy, že i přes počáteční skepsi se mu to podaří. Osobně tomuto projektu fandím, ikdyž kýžený start nebyl ideální.

3 komentáře: