pátek 11. listopadu 2011

Atom Zombie Smasher - i tak může vypadat apokalypsa

Zombíci. Člověk by řekl, že to patří mezi ta největší klišé. Přesto se čas od času najde někdo, kdo vymyslí něco trochu nového. Příkladem za všechny budiž Plants vs. Zombies. Dnes si povíme o jiné nezávislé hře - Atom Zombie Smasher. Pokud jste si v minulosti koupili Humble Indie Bundle 3, tuto hru už vlastníte.



Dostanete se do role velitele žoldáků, kteří mají jasný úkol - evakuovat co nejvíce lidí, aby se nedostali do rukou nemrtvým. Příběh není to, co vás má oslnit. Tou stěžejní věcí je herní koncept, na kterém je Atom Zombie Smasher založen.

V každé lokaci máte několik prvků, které můžete ovládat. Helikoptéra, bomby, miny, zátarasy, snipeři, kanón, pěchota, a další. Ze začátku si tedy musíte dobře promyslet, kam co umístíte. K dispozici je část města, kterou zrovna musíte evakuovat. Na tu se díváte ze shora, takže máte plný přehled, co se kde děje a můžete se podle toho chovat.


To má samozřejmě vyšší cíl - zajistit celou oblast, jež zahrnuje všechny lokace. Na mapě je vidět, kdo kde vládne - jestli vy, vaši nepřátelé, nebo nikdo. Kdykoliv se na tuto mapu oblastní vrátíte, přičte se přírůstek obyvatelstva. Proto to nedoporučuji dělat vůbec, jelikož si tak jedině uškodíte. Celková populace lidí a těch, kteří dříve lidmi byli, se totiž sčítá a následně porovnává. Kdo jako první dosáhne 6 000 jedinců, vyhrál.

Game over...

Nachází se tu také systém vylepšení. Své bojové prvky můžete vylepšovat, když získají dostatek zkušeností. Zároveň ale lze vyvíjet nové vylepšení, pokud jste zachránili dostatek vědců. Jelikož to je strategie, každé vaše rozhodnutí se v budoucnu projeví.

Grafika je opravdu jednoduchá - jinak by to asi nešlo. Hudba i veškeré prezentace jsou vyvedeny ve stylu šedesátých let, v nichž se děj odehrává. Kdyby soundtrack měl více skladeb, rozhodně by to neuškodilo. Jedna písnička se po chvilce hraní může zprotivit.

Velkým kladem je velmi dobrá znovuhratelnost a to, že tahle strategie jen tak neomrzí. Jestli to v některé části opravdu zkazíte, doporučuji začít od znovu - s největší pravděpodobností to už bude jen horší.

Někdy mi vadila až deptající náročnost, způsobená časovým limitem. Takový pocit se však dostavil jen u několika úrovní, kvůli kterým jsem však prohrál. Je možné, že vám se to vůbec nestane, protože hodně záleží na předchozím průběhu hry.

Za předpokladu, že jste si koupili Humble Indie Bundle 3, neváhejte a instalujte. Hra samotná stojí na Steamu 9,99€, kde už bych takovou investici zvažoval - pro fandy nezávislých her to ale je solidní kandidát na koupi.

Žádné komentáře:

Okomentovat