neděle 11. října 2009

Blízké RETRO: Beyond Good & Evil – malá velká hra

Planeta Hillys. Maják. Dívka se zelenými rty. Jade.

 

Jakou hru bych si vzal na opuštěný ostrov? Až úplně dole, pod tím vším nepořádkem by se leskla krabička. Krabička se hrou Beyond Good & Evil, která nebyla nikdy dostatečně doceněna, hra, jež mi učarovala. Možná je to až moc nadnesené. Skutečnost je však taková, že tento titul jsem si skutečně oblíbil.

jade

 

BG&E jako takový vyšel v roce 2003 pod taktovkou Michaela Ancela. Jakmile budete vypuštění do dění této hry, dýchne na vás atmosféra, kterou si budete vychutnávat plnými doušky a herní svět se vám doslova vsákne do krve. Ostrovem Hillys zmítá korupce, násílí, únosy lidí a útoky mimozemské rasy DoomZ.  Vy jako osiřelá dívenka jménem Jade se nacházíte na malém ostrůvku s majákem. Spolu s dalšími sirotky jste byli vychováni na tomto malebném místečku hodným praso-strýčkem P´jeyem. Jednoho krásného dne se však stane nemilá věc, několik dětí bylo uneseno mimozemskými tvory DoomZ. Jakožto a fotografka se vydáte spolu s fotoaparátem řešit, co za útoky DoomZ vlastně vězí a  najít ztracené děti.

 

Ač z ní přiběh jakkoliv klišovitě, je ve skutečnosti opravdu kvalitní a za chvíli se začne hezky zamotávat. Organizace Alpha Sections, jenž má lidi chránit před útoky DoomZ, není tak svatá, jak se na první pohled zdá. Začne proto vznikat odbojová skupina IRIS, jenž se snaží vzbudit pochybnosti okolo Alpha Sections, ostatně zanedlouho se stanete jejím členem.

 

bge

 

V jádru neskrývá BG&E nic jiného, než skákačku s několika adventurními prvky, byť se jedná o mistrovskou práci. Jen v několika hrách se podaří, že svět skutečně ŽIJE, a opravdu, každičká postava na této bláznivé planetě, je uvěřitelná a občas se dozvíte i nějaký ten životní příběh. Dialogy jsou osobité a prošpikovány humorem, jak vepřové koleno špekem. Dokonce i grafické zpracování působí na rok 2003 svěžím dojmem - sází na komiksový ráz, který asi nikdy nezestárne.

 

BG&E je zkrátka hra na pohodu, obsahuje několik miniher, jako například například fotografování zvířátek a postupné získávání peněz za tuto aktivitu. Skutečnou krásu tohoto světa poznáte až s příchodem západu slunce, s fotoaparátem v ruce a bubnujícím soundtrackem v uších. Aby tento článek nezněl jako kompletní chvalozpěv, připojím jen pár poznatků, jenž mi opravdu nesedli – především se jedná o fixní kameru, která v akčních pasážích často překáží, nepohodlné míření a několik menších zákysů, jenže ty k tomu tak nějak patří.

 

Beyond Good & Evil mi zkrátka dělá radost, ať už je to detailním herním prostředím nebo pohádkovým “rádoby konspiračním” příběhem. Své taky dokázal úžasný hudební podkres, co mnohdy dokresluje pochmurnou atmosféru na planetě. Ale co, lepší bude, když si to zahrajete sami.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat