středa 14. října 2009

Řítíme se do propasti?

Na toto téma se toho napsalo už dost, tak jsem se taky rozhodl, že přispěju trochou tou žumpou do kanálu


Opravdu upadá herní průmysl na PC scéně? Opravdu nevycházejí pořádné hry pro tuto platformu? Ale kdeže, nedá se sice říci, že by byl náš rybníček zcela vyschlý, ale nijak slavné to teda není. Zpackané konverze konzolových titulů vycházejí na písíčko až nebezpečně často. Proboha proč? Kdo sakra stojí si zlámat ruce u neergonomického ovládání, které navrhoval japonský programátor, co poprvé v životě viděl klávesnici? Cože? Gamepad? Děláte si pr**l? Hrát na počítači s gamepadem je teda pěkná blbost, když gamepad, tak pro nějakou konzoli do obýváku, ale proboha ne k PC. Stejnak se budete krčit před monitorem tak i tak.


Dalším bodem je herní pirátství. Můžeme na něj nahlížet z jakéhokoliv úhlu, avšak co je nejdůležitější – na naší milované krabici je nejrozšířenější. Co se tohoto problému týče, vězte, že to JE problém. Herní studia leckdy oprávněně nechtějí vyvíjet hry pro PC platformu a raději se zaměřují na konzole, vždyť kdy na posledy jsme tu měli exkluzivní titul pro PC? Pirátům si říkejme co chceme, nereagují. Někteří software kradou z principu, odmítají platit za hry, byť je to výsledné dílo člověka, na které musel někdo vynaložit práci, stejně jako na dejme tomu výrobu auta. A tak klidně můžou vývojáři strkat do svých her nedobytné ochrany, jenž jsou stejně po několika dnech rozlousknuty, takže nám z toho vzniká začarovaný kruh, na jehož konci stojí koncový zákazník, jenž hry poctivě kupuje a doplácí za to, ikdyž to zní dosti absurdně.


bum


Takže, mám tomu rozumět tak, že jsme v bezvýchodné situaci? Nic není tak žhavé, jak na první pohled vypadá. Možná i těm pirátům se začíná vyjasňovat mysl. V naší malé zemičce byly nedávno evidovány prodeje her, což znamená, že prodeje her budou konečně zaznamenávaný i u nás a to znamená, že konečně nejsme ten malý herní trh kdesi v Evropě. Vyhlídky na lepší budoucnost jsou však alespoň na PC mizerné, prakticky jediné eso v rukávu co máme, jsou freeware a indie hry. Važme si alespoň toho málo co zůstalo a doufejme v lepší zítřky.


Nikdy se nepokoušejte udělat z konzole PC a naopak, nepodaří se vám to.

Žádné komentáře:

Okomentovat