pondělí 23. srpna 2010

Pirátům neporučíš

O problematice internetového pirátství jsem toho napsal už dost. A nejen já. O tomhle tématu se píše pořád. Slýcháme o tom v televizi. Čteme o tom v novinách i na Internetu. Pořád je to jakási nevyčerpatelná studnice. Pirátství se daří a dařit ještě dlouho bude. Bohužel.

Už se ani nedivím tomu, že druhá Mafie unikla na pirátskou zátoku, kde se spokojeně plaví. Zatím stále bez cracku, ale i tak. Na jednu stranu je to smutné – unikne hra, která byla v potu a krvi vyvíjena takřka osm let. Osm dlouhých let práce, psaní scénaře, programování a tvoření grafiky jen proto, aby to ještě před vydáním někdo ukradl. Ale taková už je realita. Není se čemu divit.

Pokud se však podíváme na druhou stranu barikády a prozřeme, dojde nám, že to zdaleka není jednostranná záležitost. Není to boj jedné strany. Je to totiž boj vícero lidí.

Lidé chtějí hrát očekávané hry teď hned. A to další je už nezajímá. Herní distribuři se mohou divit jak chtějí, naříkat a stěžovat si, ale nikterak tomu nepomohou. V tomhle ohledu odvádějí piráti skvělou práci. A my – ti poctivci, si zas můžeme říkat, jak nám nakopali prdel.

8 komentářů:

  1. Co se dá dělat. Pokud vývojáři zapracují na dalších DLC, které donutí i piráty pořídit legální kopii, tak nevidím sebemenší problém. Dnes už takový únik nikoho nepřekvapí a rozhodně to není konec světa. Bohužel, na prodejích se to klasicky projeví.

    OdpovědětVymazat
  2. Oni i vývojáři si uvědomují, že rvát do hry všerůzné ochrany nemá smysl. Akorát to stojí další peníze, jenž jsou v podstatě vyhozeny oknem.

    OdpovědětVymazat
  3. Štve mě to, ale nic s tím nikdo neudělá. Já bych si teda Xbox 360 nikdy neflashnul. To udělá jenom debil...

    OdpovědětVymazat
  4. Pardon, ale věta "to udělá jenom debil" je , ehm, debilní. Vidět věci černobíle se dlouhodobě nevyplácí.

    OdpovědětVymazat
  5. caewdae: V tomto odvětví se na celou věc jinak než černobíle dívat nedá ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já se nebudu hádat. Pokud si myslíte tohle, vyvracet vám to nebudu.
    A mimochodem, jak to, že nedělá? Francouzi jsou například vskutku činní. Sice na tom zkrachují, ale určitě pirátství potřou.
    Ale, jen tak mimochodem, četl jste Zaklínače? Konkrétně povídku "Menší zlo"? Jen tak jsem si na Blaviken vzpomněl.

    OdpovědětVymazat
  7. A, mimochodem, obvykle používám to mimochodem jen tak mimochodem trochu méně frekventovaně. Tohle bylo asi nějak mimochodem. (No, jsem asi rozmazlen všudypřítomným tlačítkem "editovat")

    OdpovědětVymazat
  8. Filip Štochl: Není pravda. Ochrana AC2 přinesla Ubisoftu mnohem větší zisky.

    OdpovědětVymazat