sobota 14. listopadu 2009

Insurgency – hrajeme si na vojáky

Krčíte se v rozvalinách pouštního městečka. V rukou třímáte podomácku ubastlený Kalašnikov, který je starší než vy. Najednou se zvedne oblak prachu. Pažbu si přitisknete více k rameni. Z oblaku vybíhá voják s americkou vlajkou na rameni. Zadržíte dech. A rozklepanou rukou zmáčknete kohoutek zbraně. Američan s rachotem střelby padá k zemi. Začnou se ozývat nesrozumitelné pokřiky. U vašich nohou přistává granát. Už je pozdě, tahle bitva je pro vás prohraná.


Insurgency_an_HL2_mod_by_ArabianPanther


Trocha historie nikoho nezabije

Když v roce 1998 vyšel první Half Life, nikdo nemohl tušit, že se tahle hra setká s tak košatou komunitou. Fanoušci se stále činí a i dnes vycházejí modifikace na tuto téměř 12 let starou hru. No a když v roce 2004 vyšel Half Life 2, situace se opakovala, nicméně zmohutnila a dosáhla monstrózních rozměrů. Není se čemu divit, protože herní modeři dostanou od druhého “polovičního života” vše potřebné, ať už jsou to profesionální editory nebo nekonečné možnosti Source enginu.




Vo co tam jako de?

Samotný mod Insurgency (někdy se ještě udává podtitul Modern Infantry Combat) překopává původní hru na bojový simulátor války na Blízkém východě. Vstoupíte do konfliktu mezi americkými mariňáky a povstalci, přičemž teroristé brání strategické body a američané je musí naopak obsazovat a dobývat. Hratelnost není žádný máslo, stačí vystrčit šišku špatným směrem, a nepřítel vám to do ní našije, co hrdlo ráčí. Tak jako v každé jiné hře, co si alespoň hraje na realismus, tu platí jedno šikovné pravidlo: jedna kulka = smrt.

hl2 2009-11-06 21-19-53-90
Rychle hoši, v Lidlu jsou brutální slevy!

A protože pro všeho platí– čím víc lidí, tím větší sranda, Insurgency nijak nezaostává, jelikož se jedná o multiplayerový mod. Obě dvě strany, jak už US Marines nebo Iraq Insurgens jsou rozděleny na několik herních classes – rifleman (netřeba vysvětlovat), militant, neboli voják, který zastupuje velitele a může rozdávat rozkazy ( u US Marines pojmenován jednoduše Sergeant), dále je tu support, to jest voják s těžkým kulometem, jenž zastává palebnou podporu a sniper. Oba dva znepřátelené tábory disponují vojáky s brokovnicemi, kteří se na dálku moc neuplatní. Teroristé ještě vlastní vojáky s RPG-7, americká odpověď na tuto třídu je granátometčík. Uffff, to byl fakt vyčerpávající popis.

hl2 2009-11-06 21-27-40-09
“Fuj, vodtáhnetě ty vopilce na záchytku”



Šnečku, šnečku vystrč růžky


Konečně se dostávám k tomu, jak se to vlastně hraje. Autoři se snažili o to, aby se tu především myslelo a taktizovalo. Po dlouholetém vývoji této modifikace se jim to určitě povedlo. Insurgency vás nutí k tomu, abyste se pohybovali pomalu a obezřetně. Pohyb po širokých bulvárech a prostranstvích je předem vyloučen, jediná bezpečná cesta je od krytu, ke krytu. Taktéž spolupráce v týmu hraje prim, přestože na každém serveru najdeme namixováno mnoho národů. Pravou krásu této hry pochopíte až se budete plazit nepřátelskými liniemi a okolo vás budou svištit kulky (doplněno opravdu pěknými efekty). Stejně jako v reálu se neubráníte hře na kořist a lovce, protože není nic lepšího než vyčkávat, než nepřítel vystrčí zadnici z úkrytu, abyste mu jí mohli hezky prohnat.

hl2 2009-11-06 21-26-53-45
Darovanému koni na zuby nehleď

Několik žvástů závěrem

Insurgency je chytlavá a zábavně realistická multiplayerová akce. Setkáte se zde s opravdu vyváženými stranami se zcela odlišným přístupem k boji. Tak jako u každé multiplayerovky, i tady nesmí chybět rozsáhlá komunita hráčů a herních serverů, to naštěstí Insurgency nechybí, stejně jako velké množství kvalitních map. Je těžké uvěřit, že je to vlastně jenom modifikace a ne plnohodnotná hra, kterou tvořil profi tým, nikoliv banda nadšenců. Pokud nemáte co dělat nebo se jen tak poflakujte, určitě tenhle mod zkuste, vždyť je to zadarmo!



Modifikaci Insurgency stahujte na Steamu



K hraní potřebuje hru, která využívá Source engine (Hl2+, CS:S atd.)

3 komentáře:

  1. Je úžasné vidět, co všechno dokáže několik fanoušků ukutit. Insurgency je vynikající hra, která se dá klidně poměřovat s profesionálními tituly v obchodech. Opravdu vynikající počin. Škoda jen, že neobsahuje singleplayer.

    Článek je moc hezky napsán ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Že by nový counter-strike pro source engine? Musím uznat, že tvůrci se dost vyšvihly. Hra vypadala před rokem úplně jinak než dnes a udělala velký posun i k svátečním hráčům.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, ano plně souhlasím, mam spuštěný server na tento mod, najdede ho nyní pod zaparit.cz či na fansite www.insurgency.cz, tam najdete vše kolem díky a těšim se na vás ve hře...

    OdpovědětVymazat