čtvrtek 26. listopadu 2009

Povinná podívaná: Fight club

Film vypráví příběh úředníka Jacka (Jack si jen říká, ve filmu má roli vypravěče), jenž vede spokojený život, trpí však chronickou nespavostí. Nejdříve začne chodit do terapeutických skupin, což mu pomáhá. Tam pak začne chodit Marla, musí vymyslet jiný způsob. Začne jezdit na služební cesty, kde si povídá s “přátely na jedno použití” v letadle. Takto potká Tylera.



Toho se rozhodne kontaktovat, poté co mu někdo vyhodil byt do povětří. Ten ho ubytuje, pokud se spolu poperou. Takto vznikl Klub rváčů, který se rozroste do velkých rozměrů, a má velké plány.


fight_club_front


Muži kteří do něj přijdou, se nejen vypracují, ale dostanou i krycí jména pro pořádání menších výtržností. Jack s Tylerem si vybudují vlastní armádu, kterou můžou použít jakkoliv.


Poté, co se Jack dozví, že chystají odpálit všechny obchodní budovy ve městě, snaží se najít Tylera který zmizel. Čeká ho jedno šokující odhalení, jež mu pořádně zamotá hlavu, zároveň ale do filmu přivede několik nelogických momentů.


  V hlavní roli je zde vynikající Brad Pitt, u kterého jsem si po zhlédnutí Troji nebo Pan a Paní Smithovi myslel, že je to herec špatný. Skoro celý film jsem si myslel, že je to jen o mlácení se několika spocených chlapů. Nad závěrem jsem však musel dlouho přemýšlet, pro mě byl totiž naprosto nečekaný. Fight Club je mistrovské dílo od Finchera (Sedm, Podivný případ Benjamina Buttona), a je zajímavé zamyslet se nad tím, kde byste byli vy – budovali byste svojí dokonalou IKEA kuchyň, nebo byste se stali neohroženým anarchistou?


Žádné komentáře:

Okomentovat