úterý 10. listopadu 2009

Ubuntu 9.10 z pohledu uživatele

Jak jistě víte, před nedávnem jsme měli sklizeň operačních systémů. Za Windows to byly Sedmičky, za Mac OS X Snow Leopard a za Linux se tradičně po půl roce objevila nová verze nejpopulárnější linuxové distribuce Ubuntu. Jelikož to je první Linux na kterém jsem pracoval, nastupoval jsem jako naprostý BFU který systém viděl jen na screenech. Dnes bych se chtěl bavit o komfortnosti systému a tak dále.


Možná znáte názor Radka Hulána, který hlásá, že Linux je 20 let pozadu za Windows. Dle mého názoru daleko předčí Windows XP, které byly vydány v roce 2001. To znamená, že zpoždění v porovnání s Windows je maximálně několikaleté. 


Rychlost a vzhled podle svého


Jako uživateli se mi zamlouvala instalace, která je v posledních několika letech dost obdobná. Správa disků je opravdu šikovná věc. Rychlost bootu by dle vývojářů měla dosahovat maximálně 17-ti sekund. A opravdu to tak je. Vypínání je takřka okamžité, je to záležitost v řádech jednotek sekund.


Velké plus je 95% lokalizace do českého jazyka, což opravdu oceňuji. Velkým ternem Ubuntu jsou Témata. Některá základní jsou již v nabídce, nicméně můžete si vybrat ze spousty které se válejí na internetu, v nastavení kliknout na tlačítko Instalace, a zadat cílovou cestu tématu.


Snímek obrazovky

“UAC” v Ubuntu


Pokud máte nějaké zkušenosti s UAC ve Windows, toto vás asi nepotěší. Kdykoliv budete chtít například nainstalovat aktualizace, budete muset zadat své přihlašovací heslo. Toto jde vypnout přes Terminál (linuxová obdoba Příkazové řádky) nicméně na IRC kanálu #ubuntu-cz mi to bylo důrazně nedoporučeno.


Základní softwarová výbava a její řazení


Při instalaci si můžete zvolit balíky softwaru, objeví se tam například messenger Empathy, přehrávač hudby Rhytmbox nebo OpenOffice.org. Můžete si přidávat nebo ubírat další, a to přes Centrum software, ve kterém tkví velký potenciál, jenž by se měl projevit v dalších verzích, mohl by se uchytit také pro kupování komerčního softwaru.


V Ubuntu jsou samozřejmostí dva panely, jeden nahoře a druhý dole. Dole se zobrazují otevřená okna, nahoře je nabídka aplikací a míst, dále čas a podobné. V nabídce aplikací jsou řazeny nainstalované programy do různých sekcí, například Internet, Kancelář nebo Příslušenství. Tam se vám zařadí i vámi doinstalované programy, a to dokonce správně.


Závěrem...


...by bylo dobré zmínit i nějaké zápory. Možná jsem měl jen štěstí, že si systém sám našel všechny ovladače a že mi vše běží tak jak má. Samozřejmě to dost ovlivňuje můj dojem, což je zřejmé už z předchozích odstavců. Instalace je poměrně dlouhá, ve srovnání s Windows 7. Na jiné věci se dá zvyknout například ikony velké jako na notebooku.


Ubuntu 9.10 Karmic Koala považuji za dobrou verzi, a nedočkavě čekám na další, která bude snad ještě lepší. Na práci nicméně zůstávají Windows, bez Windows Live aplikací by to prostě nešlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat