neděle 4. dubna 2010

Half Life 2 – Resistance & Liberation

hl2 2010-04-04 19-00-02-08

Na poli multiplayerových akcí se urodilo velice nadějné dílko. Přesněji modifikace do Half Life 2 – Resistance & Liberation, která se prezentuje jako realistická simulace druhé světové s tím správným “feelingem” válečné vřavy. Je to tedy další hra, jež z Gordona Freemana nenechává ani ten poslední prošedivělý vlas zasloužilého matfyzáka.

Aktuálně je na světě čtvrtá alfaverze z března minulého roku. Avšak není se čeho bát, jelikož práce na hře pořád probíhají. Až s podivem však musím říci, jak je rok stará verze vysoce hratelná.

Hráč si může vybrat mezi Spojenci a Osou. Každá frakce obsahuje čtyři herní třídy – kulometčík, granátník, voják se samopalem a rifleman. Všichni se utkávají na velice rozlehlých a do posledního detailu vykreslených mapách. Jednotlivé strany mají za úkol buď zaujímat stanovené pozice, nebo je naopak bránit.

Jak je v poslední době zvykem, hra sází na to taktiku. Na Banzai! útoky jako v Modern Warfare 2 rovnou zapomenťe. Podobně jako například v Insurgency je výhodné se plazit a skrývat se za každou zídkou, která vám stojí v cestě, protože smrt číhá takřka všude.

Na Resitance & Liberation se mi líbí několik menších featurek, jež přeci jen trochu pozměňují hratelnost. Tak například, když právě běžíte a stisknete klávesu pro plazení, váš herní avatar hodí mohutnou šipku do trávy, stejně jako je tu možnost převalovat se do stran. Při těžké palbě – k nezaplacení.

hl2 2010-04-04 18-52-08-81

Ale to, co vám vyrazí dech nejdříve je grafika. Skutečně. Tolik nádherně zpracovaných scénerií, pečlivě vymodelovaných postav a s úchylnou přesností navržených zbraní, se jen tak nevidí. Natož ve čtvrté alfaverzi. V podání Resistance & Liberation je válku skutečně krásná.

Grafice skvěle sekunduje použitý zvuk a hudba. Militaristi zažijí nejeden orgasmus. Za ranního zpěvu ptáčků nejen že se pěkně válčí, ale člověk má neustálou touhu zastavit veškeré dění okolo a jen se kochat krajinou a poslouchat přírodu. Za audiovizuální zpracování má ode mne RnL tým deset z deseti.

Ale není všechno zlato co se třpytí a Resistance & Liberation má ještě dlouho cestu před sebou. Nutno dodat, že v aktuálním stádiu je hra plně hratelná bez sebemenších bugů a hraní prznících problémů. Tož vesele stahujte čtvrtou alfaverzi ;).

2 komentáře:

  1. SONNyq: Graficky to dost připomíná první díl Brothers in Arms. Vypadá to ale pěkně, možná někdy v budoucnu zkusím :o).

    OdpovědětVymazat
  2. Cením si když někdo něco dělá - ale popravdě nevím proč někdo dělá už po milionté druhou světovou...

    OdpovědětVymazat