sobota 10. dubna 2010

Sony nechce tučňáka na PS3

Herními internety probleskla zpráva, že Sony co nevidět vydá firmware, který zamezí nainstalování jiného operačního systému než je ten primární. Mnoho lidí na konzolích Playstation 3 používalo Linux, s nímž se z Playstationu hravě stal multimediální počítač. Tomu zanedlouho bude konec. Jenže proč?

Ze strany Sony je to poměrně jasné – nechtějí, aby lidé používali jejich konzoli k něčemu jinému než je hraní her a pouštění Blue-Ray filmů. Ale lidí, kteří si Playstation koupili s tím, že do něj nahrají Linux určitě není málo. Vždyť stačí zabrousit na Youtube a zadat “linux on ps3”, obratem vám to vyplivne stovky ne-li tisíce videí, zabývající se zprovozněním a ukázáním Linuxu na téhle konzoli.

Vyjímky nejsou ani státní zakázky. Například ta od americké armády, jež si objednala stovky Playstationů, aby je mezi sebou propijila a získala super-počítač. Myšlenka, že by vojáci na konzolích od Sony hráli hry, je zcestná. linux_on_ps3

Z víceúčelového využití se zase stává jen okrajové. Díky rozhodnutí Sony. Chystaný firmware sice nemusíte stahovat a loučit se s Linuxem, jenže tím přijdete o některé funkce. Počínaje nefunkčním Playstation Network a nemožností přehrát některé filmy konče. Nemluvě o tom, že i k uživatelům bez internetové přípojky se nejnovější aktualizace donese na nových hrách či čerstvě vydaných filmech.

Linuxáci, kteří až doposud na své konzoli svojí linuxovou distribuci vesele používali, mají dvě možnosti. Buď se Linuxu vzdají, nebo budou čekat na hack. Paradoxně tedy zbývá doufat, že přijde brzy.

1 komentář:

  1. Některé firmy dokonce prodávají PS3 s předinstalovaným Linuxem. Něco podobného zažila i dřívější generace Xboxu, kde se tučňák také hojně rozmohl :-)

    OdpovědětVymazat