pondělí 7. září 2009

Fenomén Windows 7

Na internetu neustále čtu diskuse o tom, jestli se vyplatí upgradovat na Windows 7 – nejnovější operační systém od Microsoftu, který se ještě před svým vznikem stal v podstatě legendou. Řada uživatelů namítá, že jim současný systém Windows XP přeci dostačuje a nemají tedy důvod přecházet – je nutné si uvědomit, že tyto věty často plodí lidé, kteří si na Windows 7 ani nešáhli.

 

 

Ano! Můžeme se na celou problematiku přijetí Windows 7 do společnosti dívat tak, že nám přeci stávající systém dostačuje. Tak proč bychom měli  upgradovat na novější verzi, o které nic nevíme a někde se mohou skrývat malé temné zádrhele, které nakonec vyústí v opětovnou instalaci starých dobrých XPéček. Celá scéna se tak vlastně vyvinula ve dva, nebo vlastně tři tábory. Na jedné straně tu máme fanoušky do nového operačního systému, který je svou rychlostí, svěžestí, stabilitou, funkcemi a pěknou grafikou oslnil natolik, že už si život bez něj nedokážou představit. Na straně druhé tu máme konzervativní skupinu “lenochů” pro které je zkrátka problém jít s dobou a tak než aby zvedli svůj zadek a šli vyzkoušet něco nového, raději budou dále sedět a říkat, že jim současný stav přece vyhovuje. Poslední skupinu tvoří tradiční pseudo-profesionálové, rádoby programátoři a umělci počítačového světa. Ano – mluvím o uživatelech Linuxu. Žijí v jakési averzi vůči většině a ve své snaze “být jiný” neustále nadávají na největší firmu s jejíž produkty jsou zkrátka ostatní spokojeni. S vydáním Windows 7 můžeme čekat vyšší zradikalizování této skupiny, protože jak rovnoměrně poroste počet fanoušků nového operačního systému, tak se budou snažit linuxoví fanatici neustále každému vnucovat “tu svou jedinou pravdu” ~ nemějme jim to za zlé. Nic jiného ani neumí.

 

 

windows_7_rtm_29large

Z osobního hlediska jsem s novými Windows extrémně spokojen. Systém splňuje všechno, co by systém splňovat měl. Jak už bylo několikrát řečeno na různých serverech, ten systém je rychlý, je stabilní, je hezký a je všechno. Mluvit o Windows 7 v superlativech nemá cenu. V současnosti je to nejlepší pracovní systém. Na Windows 7 mě zejména potěšila vynikající podpora hardwaru skrze Windows Update, kdy skutečně stačí do USB slotu zapojit snad jakoukoliv “pakárnu” a systém na ni najde ovladače. Pokud to náhodou nezvládne, automaticky vás přesměruje na stránky výrobce, kde si lze ovladač sám stáhnout a nainstalovat. Proč také tyto ovladače nezanáší do Windows Update je mi trochu záhadou, ale asi za to mohou licenční problémy.

 

Zdálo by se, že Windows 7 jsou “božský systém”, kteří všichni chtějí a leckomu to může připadat až neuvěřitelně podezřelé, že někdo vyplodil něco, co se pohybuje na hraně dokonalosti. Jenže musíme si to přiznat… tak to prostě je!

8 komentářů:

  1. Život je o prioritách a spousta lidí má určitě lepší způsob, jak zainvestovat 4tis, než je dát za Sedmičky.

    OdpovědětVymazat
  2. 4 tisíce? Ono se něco změnilo od doby kdy to bylo za šest?

    Každopádně, například Štěpán je má zadarmo, díky jeho škole, a rozhodně není sám.

    Já kdybych ty prachy měl, určitě si je koupím.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsme zase u záhadného slova co by kdyby... Windows 7 jsou skvělý systém ale bohužel to nemůžu ocenit natolik abych je měl legálně. Tečka.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak RC snad legálně mít můžeš, ne?

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. @Vojta:

    Ty tvoje argumenty s cenou jsou směšné. Tradičním odpůrcům nových Windows prostě došli řeči. Nemají na novém systému co pomluvit a tak tradičně pomlouvají cenu. Ta se dá přeci pomlouvat vždycky.

    Pokud je někomu 4 tisíce za systém hodně, pak je to jednoduše debil. Uvědom si, že systém, není to samé co jiný software. Systém je alfou a omegou tvého počítače, veškeré programy jsou pak jen nadstavbou OS využívající jeho API pro vykreslení formulářových oken, interpretaci grafiky apod.

    OdpovědětVymazat
  7. to Štěpán Pazderka: Nemám důvod kupovat Sedmičky, když mi XP stále stačí. Kdybych měl 4tis (ano, možná 6, já nevím) navíc a nevěděl co s nimi, taky si Sedmičky pořídím.

    PS: Nejsem odpůrce Windows

    OdpovědětVymazat
  8. Na svoje slova si vzpomeň až ti příště systém umře, spadne do BSOD, zmrznou všechna okna. My už budeme evolučně někde jinde.

    OdpovědětVymazat