úterý 15. září 2009

Steam – co to je, k čemu to je

Steam je herním klientem od společnosti Valve. Slouží především ke hraní her ať už od Valve, nebo nikoliv. Jiné hry, pokud to podporují, se dají do vašeho seznamu her také přidat.

Poprvé byl použit v roce 2002 ve verzi 1.0 pro betatest hry Counter-Strike 1.6. Poté co se osvědčil pro updatování her byl nasazen na všechny hry, čímž vyřadil z provozu World Opponent Network

Obchod

Obchod s hrami je velkou součástí Steamu,platit můžete kreditkou nebo přes PayPal a ClickandBuy. Distribuce těchto her je naprosto odlišná, nemusíte čekat krabici na poště ani CD klíč v mailu, tyto hry se vám jednoduše zobrazí jako nenainstalované.

Komunita

Co si pod tím představit? Komunita na Steamu má kolem 20-ti milionů, vydává například módy do her, nebo se v ní zakládají klany. Nejlepší vlastnost této komunity jsou Přátelé, do kterých si přidáte někoho s kým si chcete zahrát, a pak si jednoduše ve hře v záložce Friends najdete na kterém serveru hraje. Je to velmi praktické i když normálně pracujete a někdo z vašich přátel začne hrát. Vyskočí okénko že váš přítel hraje danou hru, a vy se můžete připojit.

Screenshot 2009-09-15_21-28-15Kdo má víc?

Darování her, zkušební nabídka

S komunitou je ještě spojena jedna služba. Pokud máte nějaký titul dvakrát, jednou to můžete poslat svému příteli. Stejné to je pokud k něčemu zakoupenému dostanete zkušební nabídku, časové omezenou. Převedeno do praxe: já si před rokem a půl koupil Half-Life 2: Episode One. Před nedávnem jsem si koupil The Orange Box, který zmíněnou hru také obsahuje. Neváhal jsem, a poslal ji Štěpánovi který je též autorem tohoto blogu.

Protipirátská ochrana

Steam je zabezpečen opravdu monstrózně, obejít ho jen když hrajete po LAN.

 

1. Přihlásím se na stejný účet

Toto opravdu nefunguje, protože na Steamu můžete být přihlášení pouze jednou, a pokud se dřív připojil váš kamarád, vás to už nepustí.

 

2.Přihlásí se na můj účet,z kterého hru nainstaluje

I proti této technice má Steam ochranu, po instalaci bude chtít instalační CD, které ten druhý přirozeně nemá.

 

3. Daruji mu hru, a on mi ji pak daruje zpátky

Darovat hru můžete, pokud ji máte vícekrát, tudíž by toto opravdu

nefungovalo.

Cheaterská ochrana

Všechny servery, které jsou chráněné Steamem, mají anti-cheaterskou ochranu. Kdo bude používat cheaty, bude nemilosrdně vykopnut. Je tím zaručen fair-play, a nikdo není znevýhodněn. Toto je aplikováno na drtivou většinu serverů, najdou se prý i tací, kteří Steamu odporují, a hrají tedy na serverech beztéto ochrany.

Aktivace her

Prvním mínusem Steamu je aktivace her přes něj. Může to být problém pro lidi bez internetu, i když mi je záhadou jak například stahují aktualizace. Rovněž trochu obtěžováním může být spouštění her, které jde výhradně přes Steam. Je to trochu škoda, přeci jen to šlo vyřešit lépe a elegantněji.

Statistiky

Ukládá se odehraný čas všech her které máte na seznamu za poslední dva týdny, a to všem uživatelům. Dále se sbírají informace o stabilitě a výkonu počítače.

Steam jednoduše patří do portfolia inteligentních lidí, kteří hrají rádi a pravidelně. Je nejspíš stejně kvalitní, jako některé hry od Valve.

2 komentáře: