neděle 6. září 2009

Trocha nadávání na Microsoft

Uživatelé mobilních telefonů s Windows Mobile jsou tvory zvláštními. Nemálokrát utratí ne tisíce, ale desetitisíce za kvalitní telefon, který pak dlouze doupravují do jistého stavu “aspoňnějaképoužitelnosti”. Mno vyklopím to tady hned zhora. Jsem to i já!

 

Pořídil jsem si svůj ne telefon, ale Telefon začátkem velkých prázdnin za tehdy docela slušnou pálku – 15 015 Kč. Krásná cena co? Model HTC Touch HD byl (a je) vynášen pro svoji HW výbavu do nebes, jenže nikdo v podstatě neřekne, že celý tento přístroj má naprosto strašlivý systém. Ne že by si někdo nemohl zvyknout na to, že Windows Mobile je pomalý a graficky nepěkný. Ale že tento systém figuruje i na přístroji zcela dotykovém a přitom se dotykem ovládat prakticky nedá, to vám ani Radek Hulán a ani řada jeho slepých fanoušků rozhodně neřekne. A tak jste jako solidně platící zákazník dokonale podveden. Do rukou se vám možná dostává stroj, rozhodně ale ne telefon.

 

image

 

Nebudu jen negativně kritizovat. Na Windows Mobile je jeho dokonalá synchronizace s desktopovým Windows naprosto nenahraditelná a za celou dobu, co jsou tato zařízení na trhu se jí nikdo nedokázal vyrovnat. Celé to moc pěkně funguje, jak je u zařízení a softwaru od Microsoftu zvykem. (to nemyslím ironicky)

 

Nicméně – ono ovládání prsty je na dotykovém stroji přece jen dost podstatná záležitost. Ano – Windows Mobile jako takový zaspal éru nových telefonů a zamrzl svým vývojem někde v roce 2002 už v době svého vzniku. Alespoň nějakou satisfakci můžeme očekávat s Windows Mobile 6.5, které přinese o dost přepracovaný systém. Jenže pravděpodobně nepřinese přepracované aplikace, vyjma Internet Exploreru. Takže Windows Mobile Media Player bude zkrátka stejně ošklivý jako dnes. HTC které “nejlepší telefony na světě” vyrábí se snaží tyto vlastnosti Windows Mobile značně zlepšit. Vyvíjí vlastní nadstavbu TouchFLO 3D – jenže to, ostatně jako každá nadstavba jedné nadstavby, která je nadstavbou té třetí má jednu nevýhodu: pomalost. Reakce TouchFLO jsou sice ještě v rámci použitelnosti, ale za svižné (jak řada redaktorů uvádí) bych je rozhodně nepovažoval. Celé to začíná takovým detailem, že když klepnete na nějakou nabídku příliš rychle, ani se vám pod prstem nerozsvítí, aby dala najevo, že na vás reaguje a začíná tedy dělat to co má. Často se tak stane, že klepnete s ideou “asi jsem klepl mílo” vícekrát a daný telefon zatížíte - ten pak chroustá a přemýšlí proč daný program chcete spustit třikrát – to přece postrádá logiku.

 

Jenže nechci dnes jen chcát do vlastního rybníčku – pokud někoho naprostá neovladatelnost Windows Mobile štve až přilíš, lze to přece řešit nahráním neoficiální ROMky. Teď konkrétně doporučuji ty od Duttyho, které jsou rychlostně použitelné a často je na nich tolik nadstaveb, že klasických nabídek Windows Mobile už chodit prostě nebudete.

 

Důležité je však vědět, že zatímco čtete tento článek, Microsoft už pilně pracuje na nových Windows Mobile 7, které by měli být za vývoj tohoto systému asi největším milníkem. Měli by podporovat konečně multi-touch, měli by být rychlé a měli by se dát ovládat prsty. Takže bohudík – Microsoft začal konečně reagovat a všichni uživatelé Windows Mobile teď napjatě čekají na sedmičkovou verzi, která se pravděpodobně, jako desktopová verze, stane legendou. Držme ji palce.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat