čtvrtek 10. září 2009

Windows Media Player ~ co jste o něm třeba nevěděli

Neustále ze svého okolí slyším námitky proč vlastně používám Windows Media Player. Ten ošklivý, neschopný a neovladatelný nástroj na spouštění médií. Řada lidí, kteří však používájí “výrobky” konkurence nějak asi zaspali poslední vývoj multimediálních přehrávačů. Windows Media Player je totiž v oblasti hudby, videa a obrázků ohromným tahounem a to co nabízí v základu, nenabízí žádný jiný multimediální přehrávač. V tomto článku se pokusím osvětlit, co já osobně vyžaduji od přehrávače medií v roce 2009 – tedy to co už v základu umí Windows Media Player 12.

 

Hudební knihovna

První vylomený zoubek u ostatních přehrávačů. Ano – WinAmp nějakou hudební knihovnu má, ale její kvalita je značně diskutabilní. Knihovna ve Windows Media Playeru není sice nic jiného než čtečka ID3 tagů u mp3 souborů, ale umí také soubroy kvalitně strukturovat, aby se v nich člověk neztratil. Společně s tagy prezentuje i obrázek alba apod... Podle toho pak program postaví kompletní databázi. V případě, že (nedej bože) u nějakého alba chybí veškeré ID3 tagy, je schopen si WMP sám podle charakteristiky stopy stáhnout tagy a obrázek alba ze vzdáleného serveru.

 

Synchronizace

Důležitá věc – staré přetahování souborů přímo fyzicky na disk přehrávače v Tento počítač mají uživatelé Media Playeru za sebou. Pokud chci rychle nějakou mp3 na svůj telefon, jednoduše připojím telefon, zapnu WMP, jen přetáhnu soubory, které si rychle najdu v knihovně (nemusím trapně procházet několik složek) a klepnu na synchronizovat. Během synchronizace dochází i k překodování souboru do optimálního bitratu pro dané zařízení. Možnosti překodování jsou přitom nastavitelné. Zároveň s přenosem samotné MP3 se přenáší i obrázek alba a veškeré dodatečné informace.

 

To samé přitom platí i pro video, obrázky apod.

 

Ripování

Řada uživatelů ani neví, že Windows Media Player obsahuje velice jednoduchý a rychlý nástroj, díky němuž si mohou z libovolného nosiče překopírovat písničky na počítač. Veškeré detaily jsou nastavitelné (kam se soubory uloží, pod jakou systematikou a v jakém formátu). Zachovávány jsou i ID3 tagy. Automaticky jsou ripnuté soubory zaneseny do knihovny.

 

Vypalování

Windows Media Player obsahuje i jednoduchý nástroj na vypalování vlastních CD. Ověřené to mám s hudbou. Ohledně videa jsem nic nezkoušel. Vše je velice jednoduché a probíhá to velice podobně jako synchronizace s “empétrojkou” či jiným přenosným hudebním přehrávačem (telefon apod.). Zde si však můžete nastavit rychlost vypalování, jméno disku apod.

 

Vzdálené knihovny

Svou knihovnu můžete i sdílet v rámci domácí sítě a dát tak přístup jiným uživatelům, aby si vaše alba mohla poslechnout. Veškerý přístup je nastavitelný a můžete si přesně vybrat co sdílet chcete a co ne. Nově je díky možnosti provázanosti s Live účtem možné ve WMP 12 spouštění hudby z hudební knihovny i přes celou planetu ať jste kdekoliv, kdykoliv připojeni k internetu.

 

Vzdálené spouštění

WMP 12 umí i spouštění medií tzv. na dálku. To znamená, že libovolné médium můžu z počítače v obývacím pokoji spustit na počítači v dětském pokoji bez toho aniž bych musel vstávat ze židle. Tato funkcionalita najde využití zejména u majitelů Xboxu, kteří si chtějí třeba spustit film na televizi a chtějí aby na ně již čekal připravený než obejdou celý byt/dům.

 

Skrytých funkcionalit ve Windows Media Player je mnohem více a často si na ně tak moc zvyknete, že o jakémkoliv přerodů na úžasný WinAmp, GOM Player či VLC Player už přestanete uvažovat. Konkurence má značně co dohánět.

8 komentářů:

  1. Na hudbu WMP (momentálně 11) na filmy KMPlayer, protože WMP nemá kodeky již v základu, a nejdou tam vložit titulky, pokud nejsou rovnou ve filmu.

    OdpovědětVymazat
  2. Vložit titulky tam jdou i když hned v základu nejsou.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ale až ve dvanáctce ne? Já to v jedenáctce nenašel.

    OdpovědětVymazat
  5. To si to nemůžete říct jinde :)? Nejsme doufám tak pubescentně tupý abychom si komentovali vlastní články.

    OdpovědětVymazat
  6. Já si na svém Live blogu taky komentuju vlastní články, nevidím na tom nci špatnýho.

    Jinde bychom si to říct mohli, ale takhle to je lepší ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. @Lukáš: Normálně pojmenuj soubor s titulky stejně jako soubor filmu. Koncovku nech a je to.

    OdpovědětVymazat