pondělí 12. července 2010

Trojrozměrný pohled – tisk vs. internet

trojrozmernypohled

Poněkud jiný typ příspěvků než na který jste zvyklí. Trojrozměrný pohled bude nový typ blogového seriálu, který se tu a tam na TK objeví. Pomocí několika otázek, které se vztahují k aktuálním tématům, se snaží vyzpovídat celou naší trojici.

Téma: Tisk versus internet

  • Hodně se mluví o skomírajících tištěných magazínech, kterým trvale klesají prodeje. Opravdu si myslíš, že dnes – v dobách internetu, pro ně není místo?

Lukáš: Je pro ně místo. Je to díky DVD přílohám - například Computer nabízí myslím že na začátku nového roku všechna vydání z roku předchozího v PDF na DVD. Dvdčka u herních časopisů pro změnu poskytují plnou hru, dema, mody atd. Časopisy bez DVD příloh jsou odsouzeny k záhubě, krom sranců jako je Blesk a Aha!, mají spoustu věrných čtenářů.

Štěpán: Opravdu

Filip: Pokud chce tištěný plátek ve světě, kde jedna firma požírá druhou přežít, měl by nabídnout něco, co jiní nemohou. Vzchopit se a bojovat do posledního dechu, protože jedině tak si dokáže udržet své místo na Slunci. Je sice těžké bojovat proti flexibilnímu internetu, který tisk mnohonásobně předčí v rychlosti, nicméně jde to. Příklad bych uvedl například na herním časopisu Level, který se mi dostal do rukou po několika měsících. Myslím si, že i v době, kdy si autoři nemohou vyskakovat, se snaží. Takový časopis mi dává dostatek kvalitního čtiva, které na internetu nenajdu. A toho si cením asi nejvíc.

noviny

  • V čem vidíš plusy a naopak zápory tištěných médii? Jsou nějaké věci, ve kterých je, podle tebe, nemůže internet nahradit?

Lukáš: Jednoznačné plus tištěných médií je jejich přenosnost. Můžu si je vzít na dovolenou, kde se k internetu dostanu jednou za den, pokud vůbec. Zápor bych viděl v nemožnosti nadále upravovat text, když už máte noviny či časopis v ruce. Některé věci se přece mohly změnit přes noc Smile!

Štěpán: Dají se z nich dělat vlaštovky.

Filip: Rád bych napsal, že tam, kde internetové magazíny vítězí rychlostí, tam to časáky dohánějí kvalitou. To už ale neplatí. Internetová media mají své prestižní hvězdy, ale i bulvární patoky stejně jako tisk. Co mi ale internet nikdy nedá, je papír. Elektronické čtečky se mohou přetrhnout, ale NIKDY papír nenahradí. Časopis se čte na záchodě líp. A nějaké šmrdlání prstem po displeji to nezachrání.

  • Dokážeš vidět budoucnost v placeném obsahu na internetu? Dost médii v zahraničí poskytuje speciální, mnohdy exkluzivní obsah ve formě tzv. placených zón (v tuzemsku s něčím takovým experimentuje Reflex), které si můžete za nějaký peníz předplatit.

Lukáš: Dokážu. A podle mě to zvýší prodeje tištěných magazínů, jelikož internetové zpravodajství už nebude tolik výhodné. Otázka je, co by ten exkluzivní obsah představoval.

Štěpán: Dokážu. Podle mě je to jedna z cest jak přinést peníze do kapes vydavatelům a redaktorům časopisů přímo za dobře odvedenou práci.

Filip: Budoucnost jistě má. V podstatě je to digitální distribuce jako každá jiná. Obsahuje všechny výhody a nevýhody, co se k tomu vážou. Zatím tisk jen doplňuje, ale jestli to bude hodně černé – možná ho nahradí úplně.

  • Chuťovka na konec – čemu dáváš přednost: kvalitnímu a prověřenému plátku nebo rychlému zpravodajství na internetu?

Lukáš: Ráno u snídaně si přečtu Lidové noviny, přes den čtu články na internetu (myslím tím ty zpravodajského charakteru) a večer se kouknu na zprávy na ČT 1. Takže to kombinuji.

Štěpán: Internetu – vždy a všude. Internet totiž není jen konzumaci jedním směrem, ale dost často je možnost dát ke článku nějaký komentář, přímo pod ním započít delší diskusi a navíc na internetu je video a to je mnohem srozumitelnější zdroj informací než zdlouhavé čtení textu.

Filip: Kombinuji oboje. Internet vyhrává doma, časopisy a magazíny v posteli a na chatě.

1 komentář:

  1. Ať člověk chce nebo ne, tak noviny se stále prodávají. A dobře .. Možná, že se stahují mračna, ale jejich konec se opravdu neblíží. Je spousta lidí, kteří si mnohem raději vezmou do ruky ten papír. Já také. Mnohem raději se prodírám tištěným plátkem a vím, že mám před sebou ucelené informace, které za ten jeden měsíc dostali nějakou formu. Na netu to povětšinou jsou rychlovky, které nejsou nějak sjednocené a ve výsledku ani nemusejí dávat úplně smysl.

    Samozřejmě jsem ale nucen sledovat i dění na internetových magazínech, abych byl neustále v obraze.

    OdpovědětVymazat