úterý 19. ledna 2010

A4tech XL-747H – Razer pro chudé

Mnozí z vás znají čínského výrobce myší – A4tech. V segmentu herních hlodavců do pětiset korun jsou to velice oblíbené produkty s výborným poměrem cena/výkon, zvlášťě pak série X7. Jelikož se mi nedávno domrvila myška, rozhodl jsem se, že volba padne na A4tech XL-747H, aneb další A4tech do sbírky.

 

Krysa se mi do rukou dostala v kartonovém obalu, tady toho nelze moc vytknout. Samotná myš je pečlivě zabalená a vykukuje na vás z plastového výlisku. Na krabici je samozřejmě pečlivě rozepsáno, jakých fíčur jste se dočkali, a proč je zrovna tenhle kus herního hardware tak strašně cool. Pokud se rozhodujete, že tuto myš někomu dáte jako dárek, jistě se bude líbit. Ale nechme obal obalem, a pojďme se podívat, jak vypadá samotná myška.

 

U myší A4tech jsme byli zvyklý na zaběhnutý design, který se moc nelišil od toho, jaký jsme mohli pozorovat u myší z devadesátých let. Má to sice pořád dvě tlačítka, ale myš se trochu protáhla a svým netradičním vzhledem se podobá Razeru, coby zástupci těch nejdražších (a nejluxusnějších) herních myší. Horní povrch myši je potažen tenkou gumou, která svými výběžky na dotyk evokuje hadí kůži. Guma má ještě jednu výhodu – i při dlouhodobém hraní vám neklouzají ruce. Hlodavec je sám o sobě koncipován pro větší ruku, menší ručky by mohly mít problém s uchopením. Ve spodní levé části najdeme gumové polstrování, sloužící jako “lehátko pro palec”, tahle věcička je známá již ze starších bratříčků, ale zde se více rozmáchla a zabírá více místa, což je především pro váš palec dobrá zpráva. Hlavně kablík prošel změnou, už to není ten kus tenkého drátu, ale konečně nám zloustnul a vy se tak nemusíte bát, že o něj zavadíte a bude všemu hraní konec. Za zmínku ještě stojí přepracované kolečko, jež u starších verzí bylo celé gumové, takže se po delší době stalo, že se prachsprostě “vykloktalo” a už jím nešlo scrollovat, u nové verze je tomu jinak, kolečko je pochromované a z části potaženo gumou, aby se s ním lépe otáčelo.

mysak

 

Nový model ze stáje A4tech se pyšní nálepkou Anti-vibrate, což je systém, jež udrží kurzor na svém místě, ikdyž myš zvednete. Záhy však zjišťuji, že se nejedná o nic světoborného, myš má vespod tlačítko - jesliže drží stlačené, umožňuje pohyb kurzoru, a pokud je tomu naopak, kurzor blokuje. Žádnou vědu v tom nehledejte, jedná se pouze o marketingový tah. Dále na myši najdeme ještě 2 multimediální tlačítka, jež si můžete nastavit pomocí dodávaného ovladače Oscar a klasické 3x Fire tlačidlo, jež je s touto značkou spjatu již od samého začátku. Spolu s myší je v balení dodávana sada závažíček, s nimiž si můžete hmotnost myši upravit k obrazu svému.

 

Myš jsem testoval jednoduše – v praxi. Zatímco při běžném prohlížení webu toho z ní moc nevyždímete, při hraní je to jiná. Jelikož myš umožňuje díky chytrému tlačítku přepínat rozlišení za běhu, stává se z ní poměrně dravý hlodavec, jenž se nezastaví před ničím. V testovaném Left 4 Dead vše dopadlo výborně, krysa je solidně přesná a headshoty se rozdávají jedna radost. Zatímco u ostatních hlodavců, pohybujících se ve zhruba stejné cenové hladině můžeme očekávat rozlišení nějakých 800-1600dpi, z A4tech XL.747H dokážete na plný výkon ždímat 3600dpi a to za stejné peníze. Cenová politika čínských A4tech je zajímavá, jelikož nabízí hráčům, ale i obyčejným sekretářkách solidní myši za perfektní cenu. Tomu se prostě nedá odolat.

 

Pokud chcete solidní myš za dobrou cenu, berte všemi deseti. Razer to sice není, ale pořídíte jí za třetinu ceny. Ostatně, proč kupovat progamerské myši, když většina z vás hraje jen pro vlastní zábavu? Za cenu 500 Kč je to jasná volba, ikdyž především leváci a lidé, co mají menší ruku nebudou moc potěšeni. Za tuto cenu nabízí perfektní ergonomii a přesný laserový senzor. Není si nač stěžovat.

 

 

Jméno: A4tech XL-747H Anti-Vibrate
Možná rozlišení: 400, 600, 800, 1200, 1600, 2000, 2500, 3600 dpi
Senzor: Laserový
Oficiální stránka: http://x7.cn
Cena v ČR: 500 Kč (odkaz na CZC)

+ergonomie, kvalitní laserový senzor, skin pavouka, nastavení rozlišení, výborný ovladač Oscar, cena

-není pro leváky, ani pro malé ruce, Anti-vibrate je vcelku podvod

9 komentářů:

  1. Mě bohužel žádná myš skill nezlepší. Jsme lama od přírody. Proto koukám spíš jak moc mi padne do ruky nebo design. Progamers myši jsou většinou opravdu pro profíky, který plně dokáží využít jejich potenciál.

    OdpovědětVymazat
  2. Vždyť jo, progamers myši jsou jen pro ty, co to dokáží využít. Pro A4tech jsem se rozhodl proto, že mám pozitivní zkušenost s předchůdcem a uživatelské komenty hovoří jasně pro. Stejně pořád nechápu lidi, co si koupí Razer za dva tisíce a pak si na tom hrají The Sims...

    OdpovědětVymazat
  3. Inu ne všichni si některé věci kupují, protože je nutně potřebují.

    A4Tech X7 byla ale vždycky dobrá volba. Pro mě osobně za ty roky skutečný standard. Jediné za co bych ji vyměnil jsou zlaté prase a Microsoft Arc. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Myš je dobrý vynález, ale co teprve ten gamepad. :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Myš som si objednal, prišla vo štvrtok 8.4. 2010.
    Som sňou spokojný, omnoho lepšie, ako moja stará :D Síce CS-ko ešte hrať neviem, ale hraje sa mi rozhodne lepšie :D aj headky padajú viacej .. takže PRO ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj ja byl dnes vyridit reklamaci protoze mys pod 9 mesicich prestalo delat zvuk kliknuti. Reklamace zamitnuta. klika bez problemu ale kdyz spustite nebo tuknete na odkaz tak to proste neslysite a kdyz se u windowsu neukazou presipaci hodiny tak nevite zda ste klikly nebo ne a kdy zase treba nic nedeje tak nevite jestli vam nahodou nezmrzl PC, mam tady uz 3 roky starou logitech mys a ta klika uplne bez problemu...Takze v hrach a ve winech je to ted tak ze kdyz nemam sluchatka tak ani nevim kolik krat jsem vystrelil a ve winech kdyz se neukazuji dlouho hodiny tak klikam pravym po plose to zatim jede normalne...

    OdpovědětVymazat
  7. razer pro chudé? trapas !
    lepší než tahle myš je akorád razer mamba, to je pravda, ale určitě si nemyslim, že třeba DeathAdder od Razeru je lepší než tato myš, stejně vám ani jedna nevydrží víc jak dva roky...
    (DeathAdder stojí cca 2000,- ; x7 dneska už jen 400,-) - a to je velkej rozdíl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja osobne som mys X 750F dostal ku notbuku MSI GX700 a uz nechcem ziadnu inu znacku dnes si idem pre a4tech xl-747h a dufam ze bude rovnako dobra ako mam tu X 750F tuto dam synovi pretoze hrava takisto hry a da sa povedat ze lepsie ako ja.Som snou max spokojny mam ju 3 roky a absolutne ziadny problem vsetko funguje ako ked som ju dostal.Tie nastavitelne tlacitka nemaju chybu je to super vecicka si nastavit tlacitka k comu to clovek potrebuje.Pre mna su nastavenie skratiek na mysi nevyhnutnou vecou.K mysi tejto znacke nemam co absolutne vytknut je perfektna a to nevravim za ako malo penazi.Podla mna nema konkurenta cena vykon proste mys tejto znacky hlavne od serie 7xx je cool.

      Vymazat
    2. Dva roky??? Pane já mám Razer Pro Solution 6 let. Bohužel mi odešel kabel tak scháním náhradu.

      Vymazat