úterý 5. ledna 2010

Povinná podívaná: Šestý smysl

A máme tu další díl našeho seriálu. Tentokrát se jukneme na mysteriozní snímek z roku 1999 – Šestý smysl. Oficiální texty slibují napínavý zážitek, při kterém oslňujuje herec s čelem vyšším než samo nebe – Bruce Willis, ukáže svůj oslňující výkon. A po zhlédnutí musím říci, že na tom něco bude.

 

Šestý smysl nás zavádí do neznámého města. Asi New York, ostatně jako v každém druhém snímku holywoodské produkce. Dětský psycholog Malcolm Crowe (kterého pochopitelně hraje Bruce) miluje nadevše svou práci. Když se hned na začátku k Malcolmovi do bytu vloupá jeho bývalý pacient, aby ho posléze postřelil, jeho život se protočí o třistašedesát stupňů. Coby dětský psycholog začne pomáhat malému Coleovi, který si zuby nehty střeží své malé tajemství a především se chová divně, skoro až odtažitě od okolního světa.

 

 

Další části zápletky nebudu vysvětlovat, jelikož nemám rád spoilery. Ať si každý divák odhalí příběh sám, jelikož je to kvůli výslednému zážitku a několika  momentům překvapení absolutně nejlepší způsob. Šestý smysl je vskutku geniální film, ale jeho geniálnost vám dojde až ve chvíli, kdy uvidíte samotný konec. V tu chvíli si začnete říkat “proč mi to jen nedošlo?” a přesně o tomhle to je – o překvapení. Tenhle film nepřekvapuje efekty za pár miliónů, ani rozmáchlýmy záběry, ale jen a jen svojí atmosférou, kterou dokáže navodit i v poněkud  omezených prostorách. Prakticky celý film působí takovým tím komorním dojmem – pár herců, několik místností a exteriérů. Důležité však je, že to všechno do sebe zapadá a pekelně dobře funguje, takže po dobrou třetinu filmu budete napnutí, jak napnutý triko.

 

Každý herec hraje svou roli skvěle, hlavně bych vyzdvihl výkon malého Haleye Joel Osmenta, který ve filmu ztvárnil chlapce, kolem kterého se děj neustále točí. Šestý smysl je vynikající film a ani tak příběhem, ale spíše propracovaností a všudypřítomnou promyšleností ukazuje, že se jedná o výjmečný film, který si klidně pusťte podruhé, jelikož spoustu souvislostí pochopíte až při závěrečných titulkách. Co z toho plyne? Pokud jste to neviděli, rozhodně si to sežeňte, stojí to za to!

2 komentáře:

  1. Tak tenhle herec mě oslnil výkonem ve filmu AI: Umělá inteligence ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Podobně mrazivou atmosféru jako tenhle film mi nabídl až Paranormal Activity. Určitě jeden z těch lepších duchařských thrillerů.

    OdpovědětVymazat