pátek 8. ledna 2010

Povinná podívaná: Kontakt

Každý racionálně uvažující člověk si asi někdy kladl otázku, zda-li jsme ve vesmíru sami. Dle Drakovy rovnice by v naší galaxii mělo existovat přibližně 10 inteligentních civilizací. Jenže co má své přívržence, to má své odpůrce a tak se vedou neustálé debaty o tom jestli skutečně jsme jedinou formou života ve vesmíru či alespoň v naší galaxii.

Film Kontakt by nebyl ničím zvláštní, kdyby nevypadal tak skutečně. Pojednává totiž velice dobře o tom, jaké by to asi bylo, kdyby nás kontaktovala vzdálená civilizace.

Snímek velice věrně popisuje faktické dopady na lidi kolem nás - a co nejvíce - konflikty s církví a náboženství, které by objev jiné mimozemské civilizace ovlivnil nejvíce.

Příběh jako takový se odehrává někdy během devadesátých let za vlády Billa Clintona. Doktorka Arrowayová je specialistkou na poslouchání tzv. vesmírného ticha. Hodiny a hodiny tráví tím, že poslouchá zvuk vzduchoprázdna a čeká, až uslyší konečně první radiový signál.

A skutečně se ho dočká. Dočká se signálu, který k nám letěl 26 světelných let a který jsme původně vyslali my sami k nim.








Nicméně to je vše jen začátek a příběh se začně velice rychle rozjíždět. Po malém překvapení v podobě videa, které signál obsahuje, se zjistí, že každý snímek obsahuje data.




Několik odborníků stráví hodiny skládáním stránek k sobě - nakonec se to podaří a výsledkem je plán jak sestrojit mimozemský stroj o kterém vůbec nikdo neví co je jeho účelem.

Výsledkem je ohromný mezihvězdný transport fungující na principu červích děr (http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cerv%C3%AD_d%C3%ADra).



A tak tedy následuje cesta přímo za mimozemskou civilizací. Nicméně tím to nekončí a samotný závěr se odvíjí trochu jinak, než by si mnozí mysleli.

Žádné komentáře:

Okomentovat