pátek 1. ledna 2010

Bájošok!

Tož koupil jsem si Bioshock na Steamu za pět “ojro. A od té doby jsem nahrál cirka 5 hodin, což je snad dost času na to, abych mohl hru nějak ohodnotit.

 

Bioshock vyšel v roce 2007 a způsobil nebývalý poprask. Magazíny udílely absolutní hodnocení a každý se mohl přetrhnout, aby tomu tu stovku, či desítku z deseti dal. Myslím si, že ta hra si to nezaslouží. Ne že by nebyla dobrá, je skvělá. Ne že by měla špatnou atmosféra a zasazení děje, všechno funguje více než dobře. Ale jednoduše proto, že je možná až moc jednoduchá. Udělit hře absolutní hodnocení, to si žádá opravdu onen punc dokonalosti a notnou dávku sebevědomí.

 

Souboje nejsou žádná výzva, a klidně bych uvěřil tomu, že celou hru můžete projít s francouzákem, coby první zbraní, co ve hře najdete. Lékárničky a mašiny na doplňování zdraví najdete na každém rohu a když vás přeci jen někdo skolí, objevíte se v nejbližší Vita-Chamber, což je jednoduše respawnovací místo, které se nachází poblíž plácku, kde jste spokojeně skonali. Za smrt nejste nijak penalizování. Vždyť by stačilo sebrat hráči pár dolárků a munice, jež je celkem vzácná a hráč by naprosto jinak přistupoval ke smrti.

 

 

Zasazení do podmořského města Rapture je více než atraktivní. Také děj točící se kolem látky Adam, jež přivedla celé město ke zkáze a bláznivého pošuka Ryana, který to všechno zosnoval a hlavně vybudoval Rapture, je velmi zajímavý a obsahuje mnoho zvratů a kulervoucích okamžiků. Stejně tak výtvarný styl Art Deko, s jehož pomocí vypadá Bioshock vskutku stylově. Co se příběhu a zasazení týče, lze jen chválit. Zdemolované podmořské město se nevidí každý den.

 

Přesto, ač Bioshock působí po hratelností stránce skvěle, se neubráním dojmu, že je to prostě moc jednoduché. Obrovský masomlejnek Big Daddy, který se potlouká stokami Rapture spolu s holčičkou sbírající Adam, nepředstavuje pro hráče žádnou výzvu. Když jsem koukal na trailery Bioshocku, přišlo mi, že porazit Big Daddyho nebude každodenní záležitost. Ale opak je pravdou, stačí pár zásobníku z Thompsonu, a dvoumetrové ocelové monstrum se kací k zemi.

 

Bioshock není špatná hra a s hodnocením pod 85 bych nešel. Jako hra za zhruba 150 Kč je to přímo výborné, ale ne každému je to košer. Osobně jsem zvědavý na dvojku, která vypadá docela divně, jelikož celou hru projdete v kůži jednoho Big Daddyho. No uvidíme, jestli to tu hru úplně zazdí, nebo to bude fajn.

 

Značky Technorati: ,,

1 komentář:

  1. Pokud se ti líbil Bioshock, tak doporučuji i jeho starší brášky. To je teprve ta pravá herní nirvána.

    OdpovědětVymazat